GOTS și shopping responsabil

GOTS și shopping responsabil

M-am gândit că ar fi oportun să scriu despre bumbac organic. Despre ce înseamnă bumbacul organic, sau mai degrabă ce este o certificare GOTS, că aici se face diferența. O certificare GOTS înseamnă că toate părțile participante în procesul de producție sunt auditate și certificate (furnizori și furnizorii acestora). Inspecțiile se fac anual dar și inopinant. Standardul GOTS îți confirmă că bumbacul este organic, fibrele sunt reciclate (precum poliesterul), transparență în lanțul de producție, că nu au fost folosite vopseluri toxice sau alte substanțe nocive. Se asigură că există condiții bune la locul de muncă: orar de lucru, siguranță și asigurarea unui salariu peste cel minim reglementat de legislația respectivei zone. 

Ceea ce mie nu mi se pare puțin. De aceea spuneam mai sus că aici se face diferența între un articol de bumbac organic și unul certificat GOTS.

Nu e chiar ușor să parcurgi mental drumul unui tricou de la fermierul de bumbac până la fabrica unde e făcut și să chestionezi condițiile etice sau deloc etice în care lucrează acei muncitori care produc hainele. Știu sigur că eu nu gândeam așa acum câțiva ani. Dar acum o fac. Nu ocazional, ci tot timpul.

Cred cu tărie că fiecare din noi poate face schimbări la acest capitol, iar toate aceste mici schimbări vor produce cu siguranță un impact în viitorul apropiat.

Mai am o problemă și cu tonele de haine aruncate anual, dar acesta este alt subiect. Cert este că vreau să cumpăr puțin, dar bun, să dau mai departe și ce este foarte important, asta să transmit fetelor mele, comportament de shopping responsabil.

Zis și făcut.

Previous article Less is more

Leave comment

The comment must be approved before publication

* Required fields